130 km per uur op Nederlandse Snelwegen

1701

Vanaf zaterdag is het zover: op een groot deel van de Nederlandse snelwegen mag dan 130 kilometer per uur worden gereden.
De nieuwe snelheid van 130 kilometer per uur gaat niet overal en altijd gelden.Vooral in het noorden van het land kunnen automobilisten voortaan flink doorrijden. In de Randstad mogen de bestuurders hun gaspedaal nog niet te hard indrukken: daar blijft de maximumsnelheid vaak op 100 of 120 kilometer per uur staan.


Klik voor grote kaart.

’s Nachts harder dan overdag

Op sommige snelwegen kan de snelheid niet verhoogd worden, vanwege de veiligheid of geluids- en milieunormen. Daar kan de nieuwe maximumtijd alleen ’s nachts gelden. Dit wordt dan aangegeven door een maximumsnelheidsbord met daaronder een onderbord dat de toegestane tijden vermeldt.
De snelheid op een aantal 80 kilometerzones bij grote steden gaat naar 100 kilometer per uur. Echter, met name in grote steden worden de 80- en 100 kilometerzones gehandhaafd. Ook op spitsstroken mag geen 130 kilometer per uur worden gereden.


Sommige wegen later alsnog naar 130

Sommige stukken snelweg zullen in de toekomst alsnog overgaan tot 130 km/u. Een voorbeeld hiervan is de A2 tussen Vinkeveen en Maarssen. Deze wegen worden eerst aangepast, bijvoorbeeld door het plaatsen van geluidsschermen of het verlengen van in- en uitvoegstroken.


De A9

Op de A9 tussen het Rottepolderplein en Akersloot gaat een variabele snelheid gelden. Overdag is dat 120 kilometer per uur en ’s avonds en ’s nachts 130 kilometer per uur. Dat wordt met een duidelijk bord onder het snelheidsbord aangegeven. Deze borden zijn vorige week al geplaatst door Rijkswaterstaat.


Voor het traject tussen Akersloot en Alkmaar geldt vanaf nu een snelheidslimiet van 130 kilometer per uur. Dat geldt alleen als de spitsstrook is gesloten, vermeldt een duidelijk onderbord. De tijdwinst bedraagt zo’n vijftien seconden.Reacties

Reacties