15 maanden cel wegens poging tot doodslag

1708

HAARLEM – De rechtbank in Haarlem heeft een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar opgelegd aan een 24-jarige Uitgeester wegens poging tot doodslag.
 
Na het uitgaan op zondag 1 mei 2016 krijgt verdachte ruzie met een meisje en slaat haar in het gezicht. Het latere slachtoffer ziet dit en rent achter verdachte aan die inmiddels achterop een fiets is gesprongen. Het latere slachtoffer achterhaalt verdachte en trekt hem van de fiets af waarbij beide jongens op de grond vallen. Terwijl het slachtoffer nog op de grond ligt staat verdachte op en schopte met kracht tegen het hoofd van verdachte. Het slachtoffer hield hier een gebroken jukbeen en een hoornvliesbeschadiging aan over.
 
De rechtbank is van oordeel dat het met kracht schoppen tegen het hoofd van iemand die op de grond ligt de aanmerkelijke kans oplevert dat de dood intreedt. Het is een algemene ervaringsregel dat dit geweld kan leiden tot onder meer schedelfracturen, bloedingen onder de schedel en kwetsuren van het strottenhoofd of de nekwervels, die de dood kunnen veroorzaken.
 
Los van wat de gedragingen van verdachte voor gevolgen hebben gehad voor de slachtoffers, leveren dergelijke geweldsincidenten, gepleegd na een avond stappen, een bijdrage aan reeds bestaande gevoelens van onveiligheid, met name onder jongeren in het uitgaansleven. Dit rekent de rechtbank verdachte dan ook aan.
 
De rechtbank heeft ermee rekening gehouden dat de verdachte niet eerder ter zake van geweldsdelicten tot vrijheidsbenemende straffen is veroordeeld.

Reacties

Reacties