Auto-inbraken gestegen, geregistreerde misdrijven gedaald.

814

UITGEEST – In de provincie Noord-Holland werd het in 2018 het vaakst in auto’s ingebroken. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsvergelijker Independer.

Terwijl in de rest van Nederland het aantal auto-inbraken juist daalde, steeg in veertien Noord-Hollandse gemeenten het aantal keer dat er in een auto werd ingebroken. Uitschieters waren Heemskerk en Uitgeest. In deze twee steden verdubbelden de auto-inbraken.

Uitgeest

Voor Uitgeest geldt dat het een iets vertekend beeld is. Ja, waren in 2018 meer auto-inbraken (33 keer) in vergelijking met 2017. Maar 2017 was op het gebied van auto-inbraken een “topjaar”. Toen werd er maar 16 keer ingebroken in een auto. Dus dan is 2018 inderdaad een verdubbeling. Wanneer je de cijfers vergelijkt met voorgaande jaren is er nog steeds een dalende trend te zien. In vergelijking met 2014 werd er 63,74% minder ingebroken in voertuigen.

Tekst gaat door onder de afbeelding

Diefstal van voorwerpen of onderdelen, gepleegd vanaf of uit een personenauto. De personenauto dient zich te bevinden op of aan de openbare weg of openbaar toegankelijke cq niet fysiek afgeschermde plaats. Diefstal uit een auto in een showroom valt onder diefstal uit bedrijf.

Geregistreerde misdrijven gedaald

Het totaal aantal geregistreerde misdrijven daalde met 1,04%. 383 in 2017 om 379 in 2018 maar in vergelijking met voorgaande jaren ook een dalende trend zien. Het aantal inbraken nam iets af van 41 naar 32. Ook de inbraken in boxen, garages en schuren nam af. Ook al lijkt het soms niet zo, maar zelfs de diefstal van brom-, snor-, fietsen nam af met 7,69 % in vergelijking met vorig jaar.

Diefstal in/uit een ruimte waar men woont alsmede de schuren, boxen, garages, bergingen, etc. die men rechtstreeks vanuit de woning kan betreden. De woning hoeft niet als huis gebouwd te zijn. Tal van woningen bevinden zich in woonwagens en woonschepen. Een schip of een tent, caravan, tuinhuis, keet of barak kan (gedeeltelijk) als woning zijn ingericht en de rechtstreeks bereikbare gedeelten gelden dan als deel van de woning. Diefstal zonder braak, verbreking, inklimming, valse sleutel, valse order of vals kostuum of Diefstal d.m.v. braak, verbreking, inklimming, valse sleutel, valse order of vals kostuum voorafgegaan, vergezeld of gevolgd door (bedreiging met) geweld gericht tegen personen.
Diefstal d.m.v. braak, verbreking, inklimming, valse sleutel, valse order of vals kostuum uit particuliere schuren/boxen/garages/tuinhuisjes die niet rechtstreeks verbonden zijn met een woning.
Diefstal van een fiets op de openbare weg of een voor het publiek vrij toegankelijke plaats. Diefstal van een bromfiets of snorfiets op de openbare weg of een voor het publiek vrij toegankelijke plaats. Diefstal voorafgegaan, vergezeld of gevolgd door geweld (gericht tegen personen) van een fiets die gepleegd is op of aan de openbare weg of openbaar toegankelijke plaats. Diefstal voorafgegaan, vergezeld of gevolgd door geweld (gericht tegen personen) van een voertuig op wielen dat door een mechanische kracht wordt voortbewogen en waarvan de cilinderinhoud niet meer dan 49 cc is, die gepleegd is op of aan de openbare weg of openbaar toegankelijke plaats.

Reacties

Reacties