Bijna vliegtuigbotsing boven Uitgeest

2101

UITGEEST – De twee vliegtuigen die op 13 november boven het Alkmaardermeer gevaarlijk dicht bij elkaar kwamen, hadden geen seconde later voor elkaar moeten uitwijken. ,,Er is hier bijna een drama gebeurd’’, aldus webmaster Gerard Hoogendijk van het Platform Vlieghinder Regio Castricum.


Uit een analyse van de vluchtgegevens op de website inzicht.bezoekbas.nl door het Noord Hollands Dagblad blijkt dat de vliegtuigen op die dinsdagochtend om kwart voor acht op ramkoers lagen. De vliegtuigen naderden elkaar gevaarlijk dicht. Als ze zo vijftien seconden waren doorgevlogen, waren ze gebotst in de lucht. Dat is niet gebeurd. De toestellen voerden op het laatste moment koerscorrecties door.


De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft vorige week een onderzoek aangekondigd naar de bijna-crash boven Uitgeest. ,,Want de separatie-minima zijn overschreden’’, aldus een woordvoerder van de raad. Het rapport van de raad wordt ergens in het voorjaar verwacht. Tot die tijd doet de raad geen inhoudelijke uitspraken. Luchtverkeersleiding Nederland is bezig met een eigen onderzoek, en geeft evenmin commentaar totdat dit is afgerond.


Volgens de onderzoeksraad voor Veiligheid waren de Zwanenburgbaan (18C) en de Polderbaan(18R) in gebruik als landingsbanen waarbij parallelle naderingen werden uitgevoerd. Een Boeing 737 en een Airbus A330 draaiden tegelijkertijd in voor de eindnaderingen op deze banen waarbij de separatieminima werden overschreden. Beide vluchten werden zonder bijzonderheden voortgezet en beide vliegtuigen maakten een normale landing.


De vliegtuigen kwamen uit de Verenigd Koninkrijk & Arabische Emiraten. Beiden vliegtuigen vlogen op dezelfde hoogte, 625 meter.
Hieronder timelaps waarbij te zien is dat de beide vliegtuigen uitwijken.


Bron: Noord Hollands Dagblad
Afbeeldingen: 112-Uitgeest.nl via www.inzicht.bezoekbas.nl

Reacties

Reacties