Burger Alert Whatsapp Uitgeest tegen inbraken [UPDATE 2]

2891

WhatsApp-backupUITGEEST – Vandaag (dinsdag 25-02-2014) hebben wij met de wijkagenten van Uitgeest overleg gehad over een whatsapp groep tegen de grote aantallen inbraken in auto`s, woningen, garage`s enzovoorts. De wijkagenten stonden positief tegenover het idee vandaar dat wij hiermee vandaag willen beginnen. In omliggende dorpen zoals Akersloot loop al langer een Whatsappgroep.
 
 
 
Het doel van de whatsappgroep Burger Alert Uitgeest is om de golf van inbraken in ons dorp een halt toe te roepen.
Door met elkaar waakzaam te zijn in eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar te delen krijgt het dieven gilde minder kans om hun slag te slaan.
Een verdacht persoon of vervoersmiddel kan zo met elkaar worden gevolgd en krijgt minder tijd en ruimte om zijn/haar plannen uit te voeren. De politie krijgt meer informatie tot zijn beschikking en kan gericht optreden. Hoe meer mensen aan Burger Alert Uitgeest deelnemen, hoe groter de kans is dat de politie snel ter plaatsen kan zijn om verdachte personen aan te houden.
 
Kortom:

 • Signaleren van verdachte situaties of verdachte personen.
 • Laten zien dat Uitgeest waakzaam is op verdachte situaties of personen.
 • Verstoren van de plannen die verdachte personen hebben.
 • Elkaar op verdachte situaties of personen wijzen.
 •  
  Hiermee hopen wij dat mensen die kwaad in de zin hebben sneller opgemerkt worden, en dat eventuele plannen van deze personen verstoord worden. Whatsapp is hiervoor gekozen omdat hiermee direct een groot aantal personen bereikt kan worden.
   
  Burger Alert Uitgeest werkt volgens het volgende stappenplan:

 • SIGNALEREN (verdachte personen of situatie)
 • ALARMEREN (112 bellen)
 • APPEN (De whatsappgroep inlichten)
 • REAGEREN (Doe dit door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we de plannen van de mogelijke inbreker verstoren. Doe dit alleen als u zich veilig voelt. U kunt bijvoorbeeld vragen of hij/zij naar iemand op zoek is of laat merken dat hij gezien is. Daarnaast kunt u met meerder personen uit de Whatsapp-groep naar buiten gaan in plaats van alleen. Indien de situatie niet veilig wordt geacht houdt afstand, meld de loop/rijrichting aan de politie.)
   
  Wat zijn verdachte situaties?
 • Mensen die op plekken niets te zoeken hebben, of op vreemde tijdstippen.
 • Een onbekend voertuig met een onbekende inzittende dat al enige tijd stilstaat in je straat.
 • Iemand met vreemde vragen, of “klusjesmannen” die zomaar aan de deur komen.
 • Een verhuiswagen bij de buren die op vakantie zijn.
  Let op je onderbuikgevoel. Als je voelt dat het niet klopt, bel dan met 0900-8844 of 112 en licht de whatsappgroep in. Geen tijd voor twijfel!
   
  Belangrijk is dat er niet nonchalant wordt omgegaan met verdachte situaties zoals: Ik zag wel 3 jongens bij de buren in de tuin, maar dacht dat het wel klopte.
   
  AANMELDEN:
  Aanmelden voor de Burger Alert Uitgeest whatsappgroep kan op de volgende manieren:
  Stuur een PRIVE bericht naar het facebookaccount van 112-Uitgeest.nl via onze facebookpagina: http://www.facebook.com/112uitgeest.nl met hierin:
 • Je naam, je 06 nummer, je straatnaam.
   
  Stuur een PRIVE bericht naar het facebookaccount Alarmeringen Uitgeest (ook in ons beheer) via: http://www.facebook.com/112uitgeest met hierin:
 • Je naam, je 06 nummer, je straatnaam.
   
  Een email naar contact@112-uitgeest.nl met hierin:
 • Je naam, je 06 nummer, je straatnaam.
   
  Hierop zal je zo spoedig mogelijk worden toegevoegd aan de Whatsappgroep. De reden van de straatnaam is dat wij zo een overzicht hebben waar de gebruikers zich bevinden, en in welke delen van Uitgeest er minder dekking is. Eventueel bij een grote toeloop (een whatsapp groepsgesprek kan 50 personen bevatten) zal de groep opgedeeld worden op wijk! Maar vooralsnog blijft het een algemene groep.
  Na het toevoegen in het groepsgesprek, zal je privébericht met je gegevens verwijderd worden.
   
  Voordat je bent toegevoegd krijg je van ons nog een protocol toegestuurd via een Whatsappje. Het is niet de bedoeling dat het een chat wordt waarin ook privé gesprekken gevoerd kunnen worden. Alleen meldingen! Dus je telefoon zal niet de hele dag roodgloeiend staan met berichten.
   
   
  UPDATE: Het eerste Whatsapp gesprek is VOL! Dat betekend dat er 50 deelnemers inzitten. Deze zitten verspreid over 32 straten in Uitgeest. We starten een tweede groepsgesprek. Geen nood! Alles wat in het eerste gesprek gedeeld wordt, zal ook in twee worden gedeeld, en andersom!
   
  UPDATE 2: Inmiddels heeft RTVNH het nieuws ook opgepikt. We zitten nu in het 4e gesprek met een totaal van 163 deelnemers! Morgenochtend 26-02-2014 volgt om 08:00 een radio interview op RTVNH
   
 • Reacties

  Reacties