Burgernet ingezet voor 13-jarigen met speelgoedwapens

1877

UITGEEST – Zaterdag 16 juli werd rond vijf uur Burgernet ingezet om uit te kijken naar een 13-jarige jongen in de omgeving van De Darse met het uitdrukkelijke verzoek deze jongen niet te benaderen.
 
Bij de politie was er een melding binnengekomen dat er een jongen met een wapen over straat liep. Bij deze meldingen neemt de politie geen risico en werd onder andere Burgernet ingezet om deze jongen te vinden.
 
Uiteindelijk werden er vier jongens van 13 jaar aangetroffen die met speelgoedwapens over straat liepen. De jongens en hun ouders zijn door de politie gewaarschuwd. De speelgoedwapens zijn in beslag genomen.
 
De politie waarschuwt om niet met zulke wapens de straat op te gaan. Dit soort incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.
 
Als in de openbare ruimte wordt gedreigd met een op een echt vuurwapen lijkend speelgoedwapen of als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen en het speelgoedwapen in beslag te nemen. Alleen als het voor iedereen overduidelijk is dat het om spelende kinderen gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden.
 
Zorg ervoor dat kinderen niet op straat rondlopen met op echte vuurwapens lijkende speelgoedwapens. Laat kinderen liefst alleen binnenshuis met dit soort speelgoed spelen.

Reacties

Reacties