Computergebruikers slachtoffer van ‘phishing’. Ook Uitgeester slachtoffer

947

politie autoNOORD-HOLLAND – In maart hebben vijf gedupeerden aangifte bij de politie gedaan van phishing.
 
Al deze benadeelden werden gebeld dat er malware op hun computer zou staan. De bellers vertellen dat ze contact opnemen namens een bekend computersoftwarebedrijf. In het Engels wordt gedupeerden verteld dat er schadelijk software op hun computer staat en dat dit verholpen kan worden, als de benadeelde toestaat om de computer ‘op afstand’over te laten nemen. De aangevers wordt verteld dat de kosten van de update zo’n vijf euro bedragen en als dat geld wordt overgemaakt blijkt dat er later veel meer geld van de rekening van de gedupeerden is gehaald. Soms wel tot een bedrag van enkele honderden euro’s.
 
Aangezien gebruikers zelf toestemming geven om de computer op afstand over te nemen vergoeden banken de schade niet. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.
 
Uitgeester opgelicht.
 
Op 11 maart werd een inwoner van Uitgeest via een (valse) email opgelicht. In de email werd hem gevraagd naar aantal gegevens van zijn bankrekening. Enige dagen later werd hij gebeld door een persoon die zich voordeed als medewerker van de bank. Ook hem gaf hij een aantal gegevens door. Vervolgens werd zijn rekening geplunderd. Er werd een bedrag van circa €18.000 afgeschreven.
 
Een bank zal nooit via email, telefoon of SMS vragen naar inloggegevens. Trap er dus niet in. Tips tegen phising vind u op de website van de politie https://www.politie.nl/themas/phishing.html
 
 
 
Stem ook even op de poll aan de rechterzijde van deze website.

Reacties

Reacties