Explosie op terrein Nuoncentrale Velsen-Noord, brandweer Uitgeest rukt uit.

1528

VELSEN-NOORD In de Nuoncentrale in Velsen-Noord is woensdagochtend rond 08.30 uur een grote explosie geweest, gevolgd door een paar kleine explosies. Daarbij zijn volgens een woordvoerster van de Veiligheidsregio zeven mensen gewond geraakt.

Drie van hen zijn met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. De overige vier zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de explosie is niet bekend. Het incident gebeurde om 8.30 uur. Het terrein is geëvacueerd, er zijn geen mensen meer binnen. Volgens de woordvoerster heeft iedereen in de omgeving nog stroom.


Explosie in hoogspanningsinstallatie
Volgens een woordvoerster van Nuon betreft het een incident in de hoogspanningsinstallatie op het terrein van de energiemaatschappij. Het is niet bekend hoe die eraan toe zijn en of het medewerkers van Nuon zijn. De gascentrale van Nuon stond tijdens het incident uit.


Ooggetuige over explosie
Diverse straten in de omgeving zijn afgesloten. Een ooggetuige laat aan RTV N-H weten meerdere knallen gehoord te hebben. Daarna was er een flinke rookwolk te zien. Na de explosies ging er direct een alarm af op het terrein van Nuon, aldus de ooggetuige aan RTV N-H.


Explosie na vrijschakelen hoogspanningsinstallatie
Volgens Nuon waren er schilderwerkzaamheden gepland. De explosie gebeurde bij het vrijschakelen van de hoogspanningsinstallatie. Daarna brak een brand uit bij een van de schakelaars. De brand werd snel geblust. De Nuoncentrale bevindt zich vlak naast een woonwijk in Velsen-Noord. De gascentrale was niet in bedrijf op het moment van de explosie. Er wordt alleen elektriciteit opgewekt als er meer stroomcapaciteit nodig is of bij een revisie van andere centrales in de omgeving.


Brandweer Uitgeest
De brandweer van Beverwijk werd als eerst gealarmeerd. Dat gebeurde door een handmatige brandmelding vanuit een van de Nuoncentrales aan de Hoflaan. Een minuut na de melding werd al het alarmsein ‘middelbrand’ gegeven. Brandweerwagens uit Velsen, Haarlem en Uitgeest zijn naar Velsen-Noord gestuurd, evenals enkele ambulances. Ook de traumahelikopter is geland.


Brandweer Uitgeest werd rond kwart voor tien woensdagochtend opgeroepen om een kleine verzorging op te starten bij het incident in Velsen-Noord.


De kleine verzorging word gealarmeerd op aanvraag van de Officier van Dienst. Dit gebeurt bij extreme weersomstandigheden koud of warm. En bij langdurige inzetten. Dan wordt er door de verzorging koffie fris koek en snoep gebracht. Dit is om de mensen die aan het werk zijn te voorzien van wat te eten en te drinken.


Hierna krijg je de grote verzorging en dat is de container uit Haarlem daar kan je warm in zitten en die hebben broodjes en warm eten.


Uitgeest doet de kleine verzorging voor het gebied van Uitgeest tot aan het noordzee kanaal. De rest word vanuit Haarlem geregeld. Van origine is de Golf (865) hier voor. Maar meestal gaat de brandweer met de Pajero (896).

Reacties

Reacties