Grote opkomst bij informatieavond Veilig Wonen

1638

politie - handboeienUITGEEST – Ongeveer 75 Uitgeesters kwamen donderdagavond 23 april naar het gemeentehuis van Uitgeest om zich te laten informeren op de informatieavond Veilig Wonen.
 
Burgemeester Wendy Verkleij opende de avond en gaf aan dat de inbraken over het eerste gedeelte van 2014 met 100% waren gestegen ten opzichte van het eerste gedeelte van 2013. Ze gaf ook te kennen dat Uitgeest inderdaad een mooie plaats is voor het dievengilde ook door de A9 en het station als snelle vluchtwegen. Na deze openingswoorden gaf de burgemeester het woord aan Evert Jansen. Evert heeft ruim 18 jaar gezworven tussen inbraak en heroïne maar koos voor het rechte pad. Door zijn kennis en ervaring heeft hij dit omgezet naar het positieve om inwoners ervan bewust te maken hoe snel en gemakkelijk een inbreker een huis binnen kan komen.
 
De presentatie van Jansen werd ingeleid door een video van het TV programma de Inbreker. Hier was te zien hoe een inbreker te werk gaat en dat hij maar 5 minuten nodig heeft om een huis overhoop te halen. Jansen heeft donderdagmiddag 23 april drie uurtjes door Uitgeest gewandeld en trof vele woningen aan waarvan de poort en schuur openstonden. Jansen heeft in diverse schuren fietsen op slot gezet en de sleutel door de brievenbus van de woning gegooid. Zelfs huissleutels en autosleutels werden aangetroffen aan de bos met fietssleutels. In een aantal gevallen kon Jansen zo de woning inlopen zonder gestoord te worden. Ook touwtjes uit de deur of zelfs afwezigheidsbriefjes op de voordeur werden aangetroffen. Een makkelijke prooi voor inbrekers. De foto`s zorgden voor veel verbaasde blikken in het publiek dat het allemaal zo gemakkelijk gaat.
 
Evert gaf ook aan dat men meer sociale controle moet uit oefenen en bij verdachte situatie’s of personen altijd direct de politie moet bellen, liever 10 keer teveel dan 1x niet gebeld en een lege woning.
 
Frans Pals kon dit onderstrepen en gaf aan dat bij directe verdachte situatie’s, bijvoorbeeld een geparkeerde auto met verdachte personen en iemand die vlakbij in huizen kijkt om direct 112 te bellen. Liever 1 keer teveel dan 1 minuut te laat. Frans gaf ook aan dat de politie niet uit het dorp verdwenen is maar dat ze altijd in burger of herkenbaar in het dorp aanwezig zullen zijn ook omdat de surveillance zich nu focust op Uitgeest gezien de vele inbraken. Ga je naar de supermarkt of maar heel even weg? Sluit altijd af!
 
Whatsapp Groepen.
 
Ook de Whatsapp Groepen werden aangehaald door Pals. Inmiddels zijn 850 Uitgeesters lid van de Burger Alert Whatsapp Groepen Uitgeest. Dit initiatief wordt gesteund door de politie. Het zijn toch 850 extra mensen die even op scherp worden gezet bij een verdachte situatie. Voor de oprichters van de Whatsapp Groepen kwamen er naderhand nog veel vragen en nieuwe aanmeldingen. Ook kregen ze van burgemeester Verkleij een compliment voor hun gedane werk.
 
Wanneer er vanuit Uitgeest vraag komt naar nog een informatieavond zal deze hoogstwaarschijnlijk in het najaar gehouden worden.
 
 

Reacties

Reacties