Hoe te handelen bij mist

929

Op donderdag 15 november sprak de politie een twintigtal automobilisten aan op de Provincialeweg in Castricum. De bestuurders voeren allen, ondanks de mist, geen voor- en achterverlichting of niet meer dan stadslicht.


In bijna alle gevallen bleek het te gaan om auto’s, waarin de lichtschakelaar op een automatische stand stond. Hierbij gaat het licht automatisch aan als het buiten te donker wordt. In het geval van mist overdag wordt het niet donker genoeg voor de automaat om aan te slaan. Gevolg: de auto blijft met gedoofde verlichting rijden. Het advies is dan ook om tijdens mist de verlichtingsschakelaar van de automatische stand af te halen en het licht handmatig aan te zetten.


De herfst is een periode met veel mist. Opvallend is dat een flink aantal automobilisten niet lijkt te weten wanneer mistlampen mogen worden gebruikt. Mistlampen aan de voorzijde van een voertuig mogen aan bij mist, sneeuwval en regen wanneer het zicht minder dan 200 meter is. Het mistachterlicht aan de achterzijde van het voertuig mag alleen worden gebruikt wanneer door zeer dichte mist of sneeuwval het zicht minder dan 50 meter is. In de verkeersinformatie-berichtgeving wordt dan van zeer dichte mist gesproken. Dat betekent op snelwegen dat het volgende hectometerpaaltje pas zichtbaar wordt nadat je het vorige paaltje voorbijgereden bent. Deze situatie komt gelukkig weinig voor.


Behalve dat je door een fout gebruik van de mistlampen overduidelijk te kennen geeft dat je de verkeersregels niet kent, zijn mistachterlichten hinderlijk voor het verkeer dat achter je rijdt. Zo kan achteropkomend verkeer ten onrechte denken dat er geremd wordt, waardoor filevorming in de hand wordt gewerkt.


Gebruik mistachterlichten dan ook zeker niet als het verkeer zo druk is dat het achteropkomend verkeer je makkelijk kan zien. Bovendien geldt dat het gebruik van één mistachterlicht, vanwege eventuele verwarring met de remlichten, de voorkeur geniet. Haal het rechter lampje uit één van de mistachterlichten wanneer je er twee hebt. Tenslotte is belangrijk te weten dat bij regen het mistachterlicht nooit mag worden gebruikt.


Bron: VID.nl & Politie Kennemerland

Reacties

Reacties