Hulpdiensten druk met najaarsstorm

1184

Hulpdiensten hebben het zondag druk gehad met de najaarsstorm. Ze kregen veel meldingen binnen over stormschade. Her en der lagen takken en bomen op de weg. Ook werden losse geveldelen gemeld. De zuidpier in IJmuiden, geliefd onder avontuurlijke wandelaars, was dicht omdat er windkracht 11 werd gemeten. Volgens de politie ‘is de pier prachtig, maar levensgevaarlijk’.


De meldingen kwamen onder meer uit Alkmaar, Apeldoorn, Hoenderloo, Breda, Uitgeest, Heerhugowaard en Sliedrecht. Enkele politiekorpsen waarschuwen op Twitter om niet de weg op te gaan als het niet hoeft. De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij laat weten dat het midden op de Noordzee stormt, met windkracht 10. Bij de Kustwacht hadden zich zondagochtend nog geen schepen met problemen gemeld. Later op de dag zijn twee opvarenden van een koopvaardijschip overboord geslagen. De kustwacht heeft het lichaam uit het water gehaald van een van de twee vermiste mannen die overboord sloegen. Ook de andere man is waarschijnlijk gesignaleerd, maar door de moeilijke weersomstandigheden konden reddingswerkers niet bij hem komen.


Rond 8 uur werd de wind een officiële storm. Toen werd in IJmuiden windkracht 9 gemeten, aldus WeerOnline.nl. Ook op de Waddeneilanden waaide het behoorlijk.


Storm, windkracht 9 op de schaal van Beaufort, betekent dat de wind gemiddeld over 10 minuten een snelheid bereikt van minstens 75 kilometer per uur. Dan breken takken af en kan schade ontstaan aan daken, aldus het KNMI.


De vrijwillige brandweer van Uitgeest kreeg zondagmorgen rond half 10 een melding van stormschade bij basisschool Vrijburg aan de Niesvenstraat in Uitgeest. Hier bleek er een zeil los geraakt te zijn door de wind. De brandweer heeft het zeil weer vast gemaakt met touwen. Brandweer Uitgeest heeft verder geen uitrukken gehad door de storm.


Er zijn wel meerdere meldingen van stormschade uit Uitgeest. Aan de Langebuurt in Uitgeest is achter een bedrijf een grote boom afgebroken. Deze boom heeft een hek over vernield. Echter is de brandweer nog niet nodig bij deze stormmeldingen


Deze boom van ruim 12 meter heeft het niet gered, en werd geveld door de storm, aan de Langebuurt in Uitgeest.

Foto: Rico Berkhout voor 112-Uitgeest.nl

Reacties

Reacties