Inbreker twee maanden de cel in

982

UITGEEST – Eén van de drie inbrekers die pas na een lange achtervolging in Brabant konden worden aangehouden is op 4 december 2017 veroordeeld tot twee maanden cel.
 
Op 18 december 2015 te 18.15 uur hoort een getuige geluiden uit het huis van de buren. Op een gegeven moment ziet zij drie jongens, met in hun handen een koevoet, via de achterdeur naar buiten rennen. Een andere getuige gewaarschuwd door overbuurvrouw, ziet ook drie schimmen al scheldend uit de achterdeur komen. Ze rennen uit de poort van de tuin langs hem heen in de richting van de Meidoornstraat. De getuige hoort vervolgens een autodeur dichtslaan en ziet een zilveren Opel Astra vol gas optrekken vanaf de hoek van de Meidoornstraat. Een getuige kan direct het kenteken doorgeven aan de politie. Wat volgt is een lange achtervolging richting Brabant.
 
Eerder die dag werd er ingebroken in een woning in Castricum. Op 18 december 2015 omstreeks 11.45 uur komt de bewoner thuis en ziet dat er in zijn woning is ingebroken. De achterdeur is geforceerd en het deurkozijn beschadigd. Voorts is ook geprobeerd het bovenlicht aan de achterzijde van de woning te forceren. Bij de inbraak zijn onder andere een gouden ketting, een gouden schakelarmband, een gouden ring, een fles jus d’orange en een fles cassis weggenomen. In de auto waarin de verdachten later die dag zijn aangehouden, worden onder meer drie flessen frisdrank aangetroffen.
 
De verdachte was tijdens zijn aanhouding in het bezit van een kassabon van de aankoop eerder die dag bij de Praxis te Amsterdam Zuidoost van een schroevendraaier en een koevoet. De schroevendraaier werd na de inbraak teruggevonden bij de woning in Castricum. Uit sporenonderzoek bleek dat de breeksporen in Castricum en Uitgeest overeen komen met de aangekochte schroevendraaier en koevoet.
 
De rechtbank heeft in acht genomen dat de verdachte heeft zich met zijn mededaders schuldig gemaakt aan een poging en een voltooide woninginbraak. Verdachte heeft zich met zijn mededaders de toegang tot de woningen verschaft door met een breekijzer de deur open te breken. Verdachte en zijn mededaders hebben vervolgens de woningen doorzocht en bij één woning goederen, waaronder sieraden, weggenomen. Deze goederen vertegenwoordigen een grote gevoelswaarde. Er is een grove inbreuk gemaakt op de privacy van de bewoners. Dit alles moet een grote impact hebben gehad op de slachtoffers. Meer in het algemeen veroorzaken dergelijke brutale misdrijven in de samenleving gevoelens van grote onveiligheid.
 
De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur 180 dagen waarvan 113 voorwaardelijk voor de duur van twee jaar. Daarnaast is een werkstraf opgelegd van 60 uur. Ook dient de inbreker een schadevergoeding te betalen. De andere verdachte werd eerder al vrijgesproken voor een poging om twee agenten opzettelijk van het leven te beroven, althans zwaar lichamelijk letsel toe te brengen door met de vluchtauto politieauto`s van de weg te drukken. Hiervoor werd deze dader ook vrijgesproken.

Reacties

Reacties