Koolmonoxide levensgevaarlijk

5626

De laatste periode zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Toch is minder bekend dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Daarom is Brandweer Nederland deze maand gestart met de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD roept Brandweer Nederland op om de volgende acties thuis uit te voeren: ventileren, controleren en alarmeren.
 
‘Vijf jaar geleden had ik na het slapen na een nachtdienst last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buitenshuis ging het beter’, zegt Johan van Wel, in het dagelijks leven vrijwillig brandweerman. Na het voorslapen voor de volgende nachtdienst voelde ik me weer niet zo geweldig fit, maar ik ben toch gaan werken. Toen ik de volgende ochtend fit thuiskwam was mijn vrouw duizelig en draaierig. Uiteindelijk bleek het een koolmonoxidevergiftiging te zijn door een fout van de installateur bij het installeren van de cv-ketel. De pijp sloot niet goed aan op de cv-ketel. Deze was bij de storm een dag eerder los komen te zitten.’
 
‘Vage griepklachten’
Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben. De vage griepklachten van Johan van Wel staan niet op zich. Hilda Raasing van Brandweer Nederland: ‘De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend waardoor een juiste diagnose uitblijft. Dan kan verregaande consequenties hebben.’
 
Ventileren, controleren, alarmeren
Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder levens redden. Zo word je tijdig gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest. In Nederland heeft circa 18% een CO-melder in de woning geplaatst. ‘Ongevallen met koolmonoxide kun je écht voorkomen,’ volgens Hilda Raasing. ‘Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Het is daarom van belang om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen én vooral praktische adviezen te geven. Zo kunnen mensen zelf actie ondernemen: ventileer uw huis continu. Controleer uw verbrandingstoestellen regelmatig en hang een CO-melder op.’
 
Plaatsingsadvies
Het is een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht; het is een fractie lichter dan lucht en verspreidt zich met de luchtstromen door het huis. Plaats daarom in meerdere vertrekken melders, bijvoorbeeld op iedere etage. Bevestig ze op ademhalingshoogte, bijvoorbeeld ter hoogte van het bed in de slaapkamer en de bank in de woonkamer. Je kunt er ook één monteren in de ruimte bij de cv-ketel aan het plafond, op 1 tot 3 meter van het toestel. Een melder moet altijd in de luchtstromen zitten en daarom op minimaal 30cm uit de hoeken.
 
Koolmonoxide melders is een must. Daarop moet niet bespaard worden. Denk bijvoorbeeld aan de kinderkamer. We hebben daarom een aantal koolmonoxide melders op een rij gezet. Allen getest door de Consumentenbond (2016) en goedgekeurd.
 

Alecto COA-26 Koolmonoxide melder: €23,99:


Te bestellen via: Bol.com: Alecto COA-26 Koolmonoxide melder
 
-De levensduur van 7 jaar.
-Het alarmsignaal van 85 decibel, dat je hoort in geval van een gevaarlijke concentratie van koolmonoxide. Dit signaal is luid genoeg om je wakker te maken uit een diepe slaap.
-Het verlichte LCD display waarop je de CO-waarde kunt aflezen, ook in het donker.
-De batterijniveau-indicatie, zodat je de batterijen op tijd kunt vervangen. Bij een lege batterij krijg je bovendien een waarschuwingssignaal te horen.
-De eenvoudige en snelle montage van de koolmonoxidemelder
 

Sensotec CO7B Koolmonoxidemelder: €39,95


Te bestellen via: Bol.com: Sensotec CO7B koolmonoxidemelder
 
De Sensotec koolmonoxidemelder is voorzien van een lithium batterij met een levensduur van 7 jaar. Deze batterij gevoede koolmonoxidemelder is compact en voorzien van een speciale sensor die zorgt voor een betrouwbare detectie van koolmonoxide.
Specificaties:
– Long life lithium batterij (Gaat 7 jaar mee).
– Automatische sensor test.
– Lage batterijfunctie met snoozefunctie.
– Led indicator.
– Geschikt voor wandmontage.
 

EI Koolmonoxide melder: €47,95


Te bestellen via: Bol.com: EI koolmonoxide melder EI 207
 
– Getest volgens BS EN 50291; 2001 en met CE markering
– 5 jaar garantie.
– Nieuwe generatie CO-sensor meet elke 50 seconden CO-concentratie
– Met pauze/testknop, groene LED (batterij. controle), rode LED (signalering CO < 150 ppm en > 350 ppm);
– Oranje LED (foutmelding door autotest melder)
– Met geheugen: door testknop in te drukken is te testen of CO-melding is geweest (bij afwezigheid)
– Geluidsalarmsterkte: 85dB (op 3 meter)
– Niet koppelbaar
– 5 jaar garantie
– 2 AAA vervangbare batterijen

Reacties

Reacties