Maak het ze niet te makkelijk!

1378

UITGEEST – Op dinsdagavond 28 november organiseerde de gemeente een eerste wijkschouw om een aantal locaties te bekijken op het gebied van veiligheid.
 
De burgemeester, enkele raadsleden, vertegenwoordigers van diverse wijken uit Uitgeest, de wijkagenten van Uitgeest en de beheerders van de Whatsapp Groepen Uitgeest waren deze avond uitgenodigd om de wijk in te gaan om locaties te bekijken die er misschien voor zorgen dat de wijk extra aantrekkelijk is voor inbrekers.
 
Ditmaal was een gedeelte van de Koog, de Haverkamplaan en De Darse aan de Waldijk aan de beurt. De wijk Waldijk is ruim opgezet wat de sociale controle minder maakt. Men kijkt minder bij elkaar in de tuin wat voor inbrekers ideaal is. Ook viel het op dat er veel materialen voor het grijpen lagen om gemakkelijk een schutting over te komen. De poort op slot maar een ladder of een vuilnisbak voor het grijpen. Met behulp van de vuilnisbak is een inbreker zo de schutting over.Bij veel woonhuizen is er geen of nauwelijks verlichting aan de buitenzijde. Een lamp met een bewegingssensor kan daar een inbraak helpen voorkomen. Ook binnen ontbreekt ’s avonds soms iedere vorm verlichting. De afwezigheid van bewoners valt dan extra op.

Ladder voor het grijpen
In de Koog viel het op dat veel bewoners aldaar hun poort niet op slot hadden. Er kon zo, onder begeleiding van de wijkagenten de tuin worden ingelopen zonder dat de bewoners iets door hadden. De avondwandeling bracht een aantal zaken aan het licht. In sommige stegen is het erg donker. Bewoners wordt aangeraden daar zelf verlichting aan een hek of schuur te hangen. In één geval gaat de gemeente kijken of het mogelijk is om een extra lantaarnpaal te plaatsen.
 
Inbrekers kunnen meestal wel binnenkomen als ze dat willen, maar hebben een voorkeur voor woningen waar ze niet kunnen worden gezien en waar ze snel en makkelijk toegang verschaffen. Zorg dus dat dat niet uw huis is!
Voorbeeld van goede verlichting bij de deur.

Reacties

Reacties