Met blauwe plekken naar huis na voorlichtingsavond project “Ogen en Oren”

1122

2014-10-21 21.48.38 (Medium)UITGEEST – Ongeveer 25 hondenbezitters waren dinsdagavond naar het gemeentehuis van Uitgeest gekomen voor een voorlichtingsavond over het project “Ogen en Oren” dat door de politie en gemeente werd georganiseerd.
 
Drie hondengeleiders van de regionale eenheid Noord Holland waren aanwezig om voorlichting te geven over het project. Een groot deel van de avond werd besteed aan het signaleren van verdachte situaties met praktijkvoorbeelden van de hondengeleiders.
 
Hondenbezitters zien veel in de wijk, lopen op gezette tijden met hun viervoeter door de buurt en zijn daarom de aangewezen personen om verdachte situaties te signaleren in de wijk. Vreemde auto`s of personen in de straat of er brand licht bij mensen die op vakantie zijn.
 
Maar het is belangrijk dat verdachte situaties ook gemeld worden via 112 of 0900-8844. “Liever 10 keer te veel dan 1 keer te weinig” aldus een hondengeleider van de politie. Vaak is een onderbuikgevoel al genoeg. Belangrijk is ook om hierbij zoveel mogelijk details door te geven. “Een kleur van een auto en het merk is een goed begin, maar daar heb je veel minder aan dan het kenteken van een voertuig. Met het kenteken kan er gerichter worden uitgekeken naar een verdacht voertuig”
 
“Kijk en luister goed naar je viervoeter. Deze heeft direct door als er iets niet pluis is. Blaft je hond s`nachts? Dan kan het twee dingen betekenen: Of er is iets niet pluis of je hond heeft diarree. Twee gevallen waar je toch even voor je bed uit moet gaan” aldus de hondengeleider.
 
De politie zal altijd proberen om na een melding terugkoppeling te geven aan de melder. “De gemeente en politie hebben duidelijke afspraken en vinden dat het heel belangrijk is om een terugkoppeling te geven naar de melder” aldus burgemeester Theo van Eijk die ook bij de voorlichtingsavond aanwezig was. Volgens burgemeester Theo van Eijk is er veel moeite gestoken in preventie en voorlichting. “Dat begint inmiddels zijn vruchten af te werpen” aldus de burgemeester. Wijkagent Frans van der Pals bevestigde dit. “Er zijn twee inbraakgolven geweest in woningen maar inmiddels is het gelukkig zeer rustig qua inbraken”
 
Het tweede deel van de avond werd besteed aan de hond zelf. De opleiding van pup tot echte politiehond en alles wat hierbij komt kijken. Aansluitend werd er een demonstratie gegeven door de hondengeleiders. Omdat de eerste najaarsstorm over Uitgeest trok werd de demonstratie in de centrale hal van het gemeentehuis gehouden.
 
Een aantal voorwerpen werden verstopt en werden opgespoord door een politiehond. Eén van de hondengeleiders hees zichzelf in een bijtpak en mocht voor verdachte spelen waarna de politiehond op de verdachte werd afgestuurd. “Een bijtpak beschermd tegen de tanden van de politiehond maar niet tegen de kaakdruk van de hond. Dit kan dus blauwe plekken opleveren” aldus de hondengeleiders. De “verdachte” hondengeleider ging ook aan het einde van de avond met blauwe plekken op zijn arm naar huis. De demonstratie maakte veel indruk bij de aanwezigen.
 


 
Deze video maakte wij 11 juni in Uitgeest bij een oefening van de hondengeleiders bij FC Uitgeest.
 

Reacties

Reacties