Nepmails CJIB in omloop

1569

UITGEEST – Een aantal Uitgeesters heeft de afgelopen dagen nepmails ontvangen van het Centraal Justitieel Incassobureau(CJIB).
 
Oplichters hebben een nepmail verstuurd waarin de naam en het logo van het (CJIB) worden misbruikt. In het bericht staat de datum vermeld en de opbouw van de boete uitgelegd. Door deze specificaties kunnen mensen sneller geneigd zijn om te denken dat de aanmaning echt is. Een email van het CJIB over een verkeersboete? Dan kun je er van uit gaan dat het gaat om een valse boete! Het CJIB mailt nooit boetes.
 
Signalen dat dit bericht nep is
De afzenders van dit bericht proberen geld te verdienen door nietsvermoedende mensen op te lichten. Wees ze te slim af en herken een valse e-mail. Signalen dat dit bericht nep is, zijn bijvoorbeeld:

 • Het afzendadres (aanmaning@cjib-centraal.nl) is geen officieel adres dat door het CJIB wordt gebruikt.
 • Het geld moet worden overgemaakt door middel van Bitcoins. Het CJIB maakt geen gebruik van Bitcoins.
 • Let op taalfouten of taalgebruik. Vreemde zinsconstructies en taalfouten zijn ook aanwijzingen dat je te maken hebt met phishing. Zo’n valse mail is namelijk vaak door een vertaalcomputer gehaald. Dat zorgt voor bijzonder taalgebruik. En inconsequent hoofdlettergebruik en rare interpunctie zijn ook kenmerken van nepmails.
 •  
  Wat kunt u doen?
  Heeft iemand geprobeerd u op te lichten? Meld dit dan bij de Fraudehelpdesk.
   
  Hebt u iets betaald en denkt u dat u opgelicht bent? Doe hiervan dan aangifte bij de politie.
   
  Telefonisch contact
  Bent u gebeld door een medewerker van het CJIB? En denkt u dat dat niet zo is? Dan kunt u het CJIB bellen om te vragen of het klopt. Het telefoonnummer van het CJIB is 058- 215 95 55.
   
  Maak ook de wat oudere mensen om u heen duidelijk dat er nooit zomaar betaald moet worden als er een email binnenkomt van het CJIB of bijvoorbeeld een bank. Bij twijfel bel het CJIB of uw bank. Hieronder staat een voorbeeld van de nep email. (klik voor een vergroting)
     Reacties

  Reacties