Nieuwe tankwagen voor brandweer Uitgeest

2684

UITGEEST – De vrijwillige brandweer van Uitgeest heeft een watertankwagen gekregen. De watertankwagen of tankwagen-water zoals deze officieel wordt genoemd is een aanvulling op het huidige wagenpark van brandweer Uitgeest.
 
 
Op dit moment zijn de chauffeurs in opleiding om dit voertuig te besturen. Als dit opleidingstraject is afgerond kan de brandweer met de watertankwagen uitrukken. Ook brandweer Rijsenhout heeft een tankwagen erbij gekregen. De tankwagen vervoert 14.000 liter water en is uitbreidbaar naar 15.000 liter. Voor het merendeel van de branden is de tankinhoud van een blusvoertuig voldoende om de brand te blussen. Het valt echter nooit van te voren te voorspellen waar een grotere brand zal ontstaan waardoor een adequate bluswatervoorziening van belang is.
 
De huidige bluswatervoorziening is vooral gericht op het gebruik van brandkranen op het drinkwaternet of ‘open water’. In de toekomst zullen brandkranen verdwijnen. Door 50 procent van de brandkranen af te stoten, wordt bespaard op de kosten van vastrecht en onderhoud van brandkranen. Daarvoor moet wel een alternatief voor komen omdat anders Brandweer Kennemerland niet kan voldoen in brandbestrijding. Hiervoor zijn watertankwagens aangeschaft. In combinatie met de bestaande watertransportsystemen (WTS1.000, WTS2.500) is de bluswatervoorziening veiliggesteld voor de bestrijding van grootschalige branden. Ook in buitengebieden waar weinig water beschikbaar is bied de watertankwagen een uitkomst.
 
Bij een opschaling naar “middelbrand” rukt de brandweer uit met de tankwagen. De tankwagen is in de gehele regio inzetbaar.
 
Foto`s: Brandweer Uitgeest via Facebook.

Reacties

Reacties