Oplichter 4,5 jaar de cel in

1979

UITGEEST – HAARLEM – De rechtbank heeft op 21 september een 34-jarige man uit Rijswijk die een evenementenlocatie uit Uitgeest voor miljoenen heeft opgelicht veroordeeld tot een celstraf van 54 maanden. Ook moet hij het familiebedrijf drie miljoen euro betalen.
 
 
Hij werkte met een drie fasen-systeem, er werden valse boekingen van artiesten getoond die in werkelijkheid niet waren geboekt. Hierdoor groeide het vertrouwen in de veroordeelde. De veroordeelde had ook een aantal optredens geregeld die wél zijn doorgegaan en die een succes waren. Voorts betaalde de veroordeelde af en toe iets van de door overgemaakte geldbedragen terug. Hierdoor bleef het in hem en in het drie fasen-systeem gestelde vertrouwen bestaan. Om het drie fasen-systeem te onderbouwen heeft de Rijswijker valse e-mails verstuurd die afkomstig leken van de tourmanager van Anouk, en van de manager van Marco Borsato. De eigenaar van de evenementenlocatie werd vervolgens in een later stadium door de Rijswijker onder druk gezet om te blijven betalen. Daarbij heeft Rijswijker gedreigd dat het bedrijf al zijn reeds ingelegde geld kwijt zou zijn als bij anderen (zoals het artiestenbureau) geïnformeerd zou worden of als de volgende betaling niet zou worden verricht.
 
Het grootste deel van de artiesten trad nooit op bij de evenementenlocatie. Het familiebedrijf is uiteindelijk door de man voor miljoenen opgelicht en zit thans financieel aan de grond. Het geld is verdwenen. De Rijswijker heeft de door oplichting verkregen geldbedragen steeds witgewassen door de bedragen over te maken naar andere bankrekeningen en vervolgens contant op te nemen. Ook kocht de man van het geld twee auto`s. Daarnaast werd geld, sieraden, schoenen en producten van Louis Vuitton in beslag genomen.
 
De rechtbank rekent het de man aan dat hij door zijn handelen het vertrouwen van de medewerkers van heeft geschaad. De Rijswijker heeft slechts uit financieel gewin gehandeld en heeft hierbij geen enkele rekening gehouden met de desastreuze gevolgen voor het familiebedrijf en haar medewerkers.

Reacties

Reacties