Protocol Burger Alert Whatsapp Groepen Uitgeest

Protocol versie: 15-02-2016.

Protocol Burger Alert Whatsapp Groepen Uitgeest

Voor deze Whatsapp groep gelden de volgende regels om het overzichtelijk te houden:

– Er worden alleen berichten gedeeld over actuele verdachte situaties in Uitgeest. Beperk de reacties op berichten tot informatie die kan bijdragen aan de situatie. Bij teveel “theekrans” berichten volgt een waarschuwing en eventueel verwijdering. Wees er van bewust dat ruim 200 mensen je bericht ontvangen.

– Naar aanleiding van een melding wordt de rol van de politie niet overgenomen! Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels/wetten.

– Verdachte zaken worden door de melder altijd aan politie gemeld via 0900-8844 of 112. Het oprichten van een WhatsApp-groep is een burgerinitiatief en is bedoeld om elkaar te informeren over verdachte situaties. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 0900-8844 gedaan wordt. De andere Whatsapp Groepen worden ook pas ingeschakeld als de politie op de hoogte is.

– Laat door middel van een Whatsapp-bericht aan elkaar weten dat 0900-8844 of 112 gebeld is. Voorkom een regen van 0900-8844 of 112 meldingen.

– Bij een melding is het van belang om locatie en tijdstip te vermelden. Kenmerken van de verdachte personen (kleding, persoonskenmerken), kentekens, kleur voertuig, loop richting, rij richting enzovoort.

– Probeer foto`s te maken van de dader(s) of voertuig(en). Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en opvallende kenmerken kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken!

– Probeer eventueel de verdachte personen of auto’s van een gepaste afstand in de gaten te houden. Deel deze informatie met de politie en in de groepsapp. Wellicht kan een andere deelnemer ondersteunen. Denk altijd eerst aan je eigen veiligheid!

– Er worden via deze groep geen discussies gevoerd, privé zaken besproken of onderling contact gezocht. Dus zo overzichtelijk mogelijk met alleen meldingen! Geen reacties op meldingen tenzij het op dat moment bijdraagt aan de actie! Verwijdering uit de groep zal dit tot gevolg hebben wanneer dit overtreden wordt!

– Andere berichten die niet dringend zijn of die niet direct betrekking hebben op een melding kunnen gemeld worden aan ons via bijvoorbeeld Facebook of via het telefoonnummer waarvan je dit protocol hebt ontvangen. Of kijk in de deelnemerslijst in de Whatsapp Groep. In het groen staat weergegeven wie de beheerders zijn van de groep. Hier kunnen alle vragen naar toe gestuurd worden.

– Twijfel je of iets dringend genoeg is om te melden? Ook in dit geval kan dit gemeld worden op Facebook of het bekende nummer via Whatsapp. Wij zullen dan helpen of beoordelen. Stelregel is: Politie gebeld? Delen in de app!

– Van elke melding zullen we proberen een terugkoppeling te geven.