Rook doodt!

1674

Al eerder waarschuwden we over de gevaren van koolmonoxide maar Het inademen van giftige rook is de belangrijkste oorzaak van gewonden en overlijden bij woningbrand.
 

Brand vooral ’s nachts gevaarlijk?

Overdag, als je niet slaapt, is een beginnende brand snel ontdekt. Je neus, ogen en oren werken samen om een brand te ontdekken. ’s Nachts, als iedereen slaapt, werken je zintuigen veel minder of helemaal niet. Je reuk is bijvoorbeeld helemaal uitgeschakeld.
 

Rook doodt

Niet alleen de hitte, maar vooral de snelle rookontwikkeling (15 meter per seconde) is gevaarlijk. De rook bestaat uit hete lucht, giftige roetdeeltjes en brandbare gassen. Door deze in te ademen, vergiftig je het lichaam. De rook veroorzaakt blijvende schade en is bij te lange inademing dodelijk. De rook beperkt ook je zicht, waardoor vluchten steeds moeilijker wordt.
 

Wees er dus snel bij

Snelle ontdekking van brand en een goed vluchtplan voor iedereen in huis (ook voor kinderen en ouderen) is vaak de enige redding. We staan er gewoonlijk niet bij stil, maar de gevaren bij brand zijn enorm. Daarnaast zijn er nog de financiële en emotionele gevolgen van de schade aan uw woning en inventaris.
 

Rookmelders redden levens

Hoe eerder je bij brand wordt gewaarschuwd, hoe meer tijd er is om iedereen in veiligheid te brengen en de brandweer te waarschuwen. Rookmelders alarmeren bij brand. Door rookmelders te plaatsen, word je tijdig gewaarschuwd en voorkom je onnodige schade die veelal onherstelbaar is.
 
Een goed werkende rookmelder of brandmelder beveiligt 24 uur per etmaal, 365 dagen van het jaar tegen brand. Zorg wel dat je de brandmelder regelmatig test om niet verrast te worden door een lege batterij waardoor je melder niet werkt.
 
Een goede rookmelder heb je al vanaf €23,00. Let op bij het kopen van een rookmelder dat deze EN14604 gekeurd is zoals de First Alert SA700LLE en de FireAngel. Of kijk hier voor het gehele aanbod.
Ook bij rookmelders geldt: goedkoop is duurkoop. Het kan je leven redden!Reacties

Reacties