Vuurwerk afsteken. Wat mag en wat mag niet?

1486

UITGEEST – Vandaag 31 december mag er weer vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur vuurwerk worden afgestoken. Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Daarom nog wat regels op een rij.
Welk vuurwerk is veilig?

Koop alleen goedgekeurd vuurwerk bij erkende verkooppunten. U herkent goedgekeurd vuurwerk aan:

 • de Nederlandse gebruiksaanwijzing;

 • dat u het alleen op 29, 30 en 31 december kunt kopen. Valt een van deze dagen op een zondag? Dan mag vuurwerk ook worden verkocht op 28 december;
 • de aanduiding ‘geschikt voor particulier gebruik’;
 • een vermelding of afbeelding die duidelijk maakt welke effecten u kunt verwachten van het soort vuurwerk;
 • de naam, de handelsnaam (of handelsmerk) en de naam en plaats van de vestiging van de fabrikant en de importeur (of handelaar);
 • het toegekende artikelnummer en productiejaar;
 • CE-keurmerk op nieuw vuurwerk.


  Hoe weet u of vuurwerk illegaal is?

  Bepalen of vuurwerk illegaal is, is lastig. Het hoeft er niet afwijkend uit te zien en wordt ook soms normaal verkocht. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, shells, Chinese rollen en lawinepijlen.


  Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te kopen?

  Twaalf jaar voor fop- en schertsvuurwerk zoals knalerwten en sterretjes. Zestien jaar voor al het overige vuurwerk.


  Wanneer mag ik vuurwerk afsteken of bezitten?

 • Van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag u vuurwerk afsteken. Valt een van de verkoopdagen (29, 30 en 31 december) op een zondag? Dan mag er op die dag geen vuurwerk worden verkocht. Het is dan wel toegestaan vuurwerk te verkopen op 28 december.
 • U mag geen vuurwerk op de openbare weg bij u hebben vóór en ná de verkoopdagen.
 • Shows met professioneel vuurwerk mogen het hele jaar door worden gehouden. Dit geldt alleen voor deskundigen met een speciale training en een vergunning.


  Ik heb vuurwerk over. Mag ik dit bewaren voor volgend jaar?

  Ja, als het niet meer dan vijfentwintig kilo vuurwerk is.


  Wat zijn de straffen en boetes voor vuurwerkovertredingen?

  Jongeren krijgen vaak een taakstraf, terwijl volwassenen gevangenisstraf kunnen krijgen. Raadpleeg de website van het Openbaar Ministerie voor precieze omschrijving van de straffen.


  Wat zijn de boetes voor vuurwerkovertredingen?

  Boetes variëren van € 100 voor te vroeg afsteken tot € 1300 voor de verkoop aan kinderen. Meer informatie vindt u op de website van het Openbaar Ministerie.


  Het zal tijdens de jaarwisseling flink waaien! Let hierop met vuurpijlen. Toeschouwers zijn vaak het slachtoffer van vuurwerk. Waait het te hard? Steek het dan niet af en bewaar het tot volgend jaar.

  Reacties

  Reacties