Vuurwerk: verknal het niet voor jou en voor je omgeving!

1264

UITGEEST – De laatste weken ontvangt de politie veel meldingen over het afsteken van vuurwerk en de overlast welke daarmee gepaard gaat. Uiteraard doet de politie hun uiterste best om de eventuele overlast te doen stoppen, echter is dit tegenwoordig niet altijd eenvoudig.
 
 
Aanleiding daarvan is een wetswijziging in het verleden. Daarin is bepaald dat kinderen vanaf 12 jaar zogenaamd fop – en schertsvuurwerk mogen kopen. Tevens is bepaald dat dit soort vuurwerk, wat zogenaamd categorie F1-vuurwerk betreft, het gehele jaar door verkocht en afgestoken mag worden. Hieronder vallen onder andere sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers en kleine (ijs) fonteintjes. Dit soort vuurwerk is minder zwaar als ander vuurwerk, maar zeker niet ongevaarlijk. Categorie F1- vuurwerk wordt bij veel winkels in de omgeving verkocht. Mocht er sprake zijn van het afsteken van vuurwerk, zonder dat er sprake is van hinder/overlast, dan is het wettelijk gezien niet altijd mogelijk om op te treden. Indien er sprake is van overlast, er schade of letsel is ontstaan, dan is strafrechtelijk optreden vanzelfsprekend wel mogelijk.
 
Elk jaar is er rondom Oud & Nieuw schade door vuurwerk aan met name auto’s, afval- en vuilnisbakken, bushokjes etc. Deze ‘objecten’ kunnen ook al sta jij er misschien niet bij stil- een emotionele waarde hebben voor jou en je omgeving. Denk aan de wipkip waar je zusje elke dag op speelt, of aan de auto van je vader die per ongeluk in brand vliegt bij het afsteken van vuurwerk. En dan hebben we het nog geen eens over de enorme kosten als gevolg van de schade en de ernstige verwondingen door onverantwoordelijk omgaan met vuurwerk. Of doordat het vuurwerk illegaal en daardoor onveilig is. Want ook dit jaar is er weer zwaar illegaal vuurwerk in omloop. Wat op vuurwerk lijkt, is soms bijna net zo zwaar als explosieven. De consequenties hiervan zijn groot. Kortom: realiseer je dus het gevaar van vuurwerk voor jezelf en voor je omgeving.
 
Toch stoer om een prullenbak op te blazen met vuurwerk? Ervaar dan wel de consequenties. De politie verhaalt de schade op jou of je ouders. Afhankelijk hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen. Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen of misdrijven) ook voor een Halt-straf in aanmerking komen. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten. Ouders zijn hierbij actief betrokken.
 
Bron: Politie.nl & Politie IJmond via Facebook.

Reacties

Reacties