Zet je fiets goed op slot!

1547

UITGEEST – Vanaf station Uitgeest werden afgelopen week wederom drie fietsen gestolen.
 
Een fiets op vrijdagmiddag en twee fietsen op zaterdagmiddag 22 oktober tussen twee en vier uur. De laatste weken vinden er weer veel diefstallen plaats ondanks verhoogd toezicht door de politie. 
Fietsdiefstal is de meest voorkomende vorm van criminele activiteit in Nederland. Jaarlijks worden er rond de 800.000 fietsen gestolen. Fietsdiefstal uitsluiten is bijna onmogelijk, maar je kunt wel de kans daarop zo klein mogelijk maken. Een extra slot zou een goed begin zijn, maar er zijn meer tips:
 

 • GRAVEER JE POSTCODE EN HUISNUMMER.

  U kunt uw postcode en huisnummer in het frame van uw fiets laten graveren bij een willekeurige fietsenmaker. Dit voorkomt niet het stelen van uw fiets, maar het helpt wel bij het terugvinden van uw gestolen rijwiel.

 • BIJ KETTING- OF KABELSLOT: BEVESTIG SLOT HOOG EN LOS

  Wanneer een ketting- of kabelslot op de grond ligt, kan een dief de harde ondergrond gebruiken bij het breken van een slot. Een slot dat los en hoog hangt, bemoeilijkt het gebruik van een betonschaar en doorzagen.

 • BIJ BEUGELSLOT: HANG SLOT ZO LAAG MOGELIJK

  Dieven kunnen een krik gebruiken om een beugelslot de forceren. Bij een laaghangend beugelslot is dat lastiger. Wat ook helpt is om de ruimte binnen de beugels zoveel mogelijk op te vullen.

 • 4. GEBRUIK DEGELIJK FIETSSLOT

  U heeft een fiets van € 600,- en dan een slot van € 6,50? Nee toch? Een extra slot kan ook helpen. Hoe meer moeite een dief moet doen om iets te stelen, hoe minder hij daartoe is geneigd.

 • 5. ZET UW FIETS IN DE SCHUUR

  Een fiets die binnen staat, wordt minder snel gestolen. Door uw tuinschuur goed af sluiten, maakt u het de boef nog moeilijker.

 • 6. MAAK GEBRUIK VAN BERGING OF STALLING

  In de buurt van stations verschijnen steeds vaker gratis bewaakte fietsstallingen. Zet uw fiets nog wel op slot. Een bewaakte fietsstalling wil niet zeggen, dat er niet wordt gestolen.

 • 7. ZET UW FIETS ’S AVONDS OP EEN VERLICHTE PLEK

  Een dief wil het liefst ongestoord zijn gang kunnen gaan. Een rijwiel op een goed verlichte plek zal hij daarom minder snel stelen.

 • 8. MAAK FRAME VAST AAN ONVERPLAATSBAAR VOORWERP

  Er is een truc die sommige boeven hanteren die heet ‘koud zetten’. De dief verplaatst uw fiets een paar meter. Na het winkelen kunt u uw rijwiel niet terugvinden en u neemt de benenwagen naar huis. ’s Avonds komt de dief terug en in alle rust forceert hij het slot.

  Hoe te voorkomen? Maak u tweewieler vast aan een onverplaatsbaar voorwerp zoals een lantaarnpaal of een hek.

 • 9. MAAK ZOWEL FRAME ALS WIELEN VAST

  Nog zo’n boeventruc: in plaats van het slot te forceren, haalt de dief het voorwiel los en gaat er vandoor met de rest. Dit is eenvoudig te voorkomen door zowel het frame als de wielen vast te zetten.

 • 10. ZET UW FIETS ALTIJD OP SLOT

  Zet uw fiets ook op slot in de tuinschuur en de bewaakte stalling. Dat een rijwiel binnen staat, verkleint de kans op diefstal, maar slimme dieven kunnen overal binnenkomen.
   
  Bron: Generali Verzekeringsgroep.

 • Reacties

  Reacties